Migratie van datacenter

Klant: internationale producent van agrarische- en bio-energie producten

Toen de klant heeft besloten om het huurcontract van het hoofdkantoor in Rotterdam niet te verlengen had dat grote gevolgen. Het inpandige datacenter kon niet mee worden verhuisd naar de nieuwe kantoorlocatie (“De Rotterdam”). Na contractgunning eind maart moest het complete data center in zes maanden over zijn. HCS is gevraagd om deze verhuizing uit te voeren en om zowel de interne klantorganisatie als de externe leverancier hierin aan te sturen.

Als eerste is het High Level Design voor het nieuwe data center vervaardigd. Naast Windows en Linux omgevingen beschikt de klant ook over AS-400 omgevingen met een aantal zeer bedrijfskritische business applicaties die wereldwijd worden gebruikt. Door een compleet nieuw data center netwerk design te maken met duidelijke segmentering van OTAP omgevingen is de basis gelegd om op verantwoorde wijze te business applicaties te gaan verhuizen. Samen met de klant en de leverancier is door HCS een passende verhuisstrategie opgesteld: geen big bang en geen fysieke lift & shift want veel van de infrastructuur in het klant data center was technisch verouderd. Er is gekozen voor het nieuw (en schoon) opbouwen van de benodigde infrastructuur in het nieuwe data center en zijn verhuisclusters gedefinieerd op basis van businessprocessen en de samenhangende applicaties binnen het businessproces.

De verhuisstrategie bestond uit drie fases per verhuiscluster. Omdat er sprake was van achterstallig technisch onderhoud (sommige applicaties draaiden nog op Windows 2003) zijn eerst technische upgrade uitgevoerd in het data center van de klant. De leverancier heeft eigen infrastructuur geplaatst in het data center van de klant op basis waarvan de tweede fase van de verhuizing kon worden uitgevoerd: Het omzetten van klant omgevingen (HyperV) naar VMWare omgevingen van de leverancier. Onderdeel van deze stap was overname van beheer door de leverancier waardoor de mogelijkheid werd geboden om al vroegtijdig de klantapplicaties te leren kennen en het beheer daarop. In de derde fase zijn de VMWare omgevingen van de tijdelijke infrastructuur verhuisd naar de shared data center omgevingen van de leverancier.

Binnen 6 maanden werkte onze klant naar volle tevredenheid op de nieuwe kantoorlocatie “De Rotterdam” en maakt gebruik van haar business applicaties in het externe data center van de leverancier. Een succesvol uitgevoerde verhuizing zonder ongeplande discontinuïteit in dagelijkse beschikbaarheid. Een prestatie waar onze klant terecht trots op is. En HCS Company ook!